Uitleg over wat NFT's zijn:

NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder.

Digitale verzamelobjecten? Is dat wel interessant?

Digitale verzamelobjecten vormen een waardevolle aanvulling op elke verzameling verzamelobjecten die verband houden met uw favoriete artiesten. In tegenstelling tot vinyl en posters, wegen NFT's geen ton, kunnen ze overal worden tentoongesteld waar een internetverbinding is en kunnen ze worden doorverkocht aan andere fans.

 

Hoe werkt het?

Bij NFT’s wordt data (dus ook een kunstwerk of muziek) opgeslagen op een stukje code van een blockchain. De data wordt gekoppeld aan de blockchain door een smart contract. Deze ‘smart-contracts’ bevatten de code en de regels die de makers aan de NFT hebben gegeven. Eenmaal opgeslagen kan dit nooit meer vernietigd worden. Artiesten kunnen op deze manier hun content vereeuwigen. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Alle “transacties” en wisselingen die plaatsvinden op de blockhain zijn namelijk transparant. Zodoende kan men ten alle tijden zien wie de NFT heeft gemaakt, wie hem kocht en voor welke prijs dit gebeurde. Zo kun je dus altijd de oorsprong en geschiedenis van je NFT opzoeken. De NFT geldt dus eigenlijk als een digitaal certificaat van echtheid. Elke NFT is uniek en onvervangbaar wat betekent dat het voor (digitale) makers eindelijk mogelijk is om schaarste te creëren voor hun werk. Zodoende is het dus ook niet meer mogelijk om werk te kopiëren en onrechtmatig te verspreiden. Een evolutionaire ontwikkeling voor de (digitale) kunstwereld dus.

 

Door een digitaal verzamelobject te kopen via www.nftkunstgalerie.nl , creëer je in de loop van de tijd onmiddellijke inkomsten en terugkerende inkomstenstromen voor een artiest. Zie het als het streamen van inkomsten - maar dan met een veel directere link tussen jou en de artiest. Dit kon nooit eerder en dat maakt het gebruik van NFT's voor zowel fans als artiesten zo'n evolutionaire ontwikkeling. Artiesten krijgen direct de inkomsten die worden gegenereerd door de eerste verkoop van hun werk, en vervolgens 10% elke keer dat de collectible wordt doorverkocht door een verzamelaar. Dat is veel meer dan de $ 0,0000X die ze op de streamingplatforms krijgen. Deze percentages zijn vastgelegd op de blockchain en daarom altijd transparant. Naast transparant kunnen de percentages ook niet meer aangepast worden wanneer het op het smart-contract staat.

 

Hoe bewaar je een NFT?

Net als jouw cryptocurrencies is een wallet zeer belangrijk bij het bewaren van een NFT. Er zijn verschillende soorten crypto wallets, die voornamelijk verdeeld worden in software en hardware wallets. Software wallets kun je eenvoudig als extensie in je internetbrowser gebruiken, zoals de Metamask wallet. Dit gebruiksgemak is het grote voordeel van een software wallet.

Veiligheid

Naast de veiligheid van een geschikte wallet, zijn er meer factoren waar je rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je geen virussen of malware op je PC krijgt. Via diverse trucs kunnen hackers eenvoudig aan jouw gegevens komen, waardoor ze is jouw wallet kunnen komen en deze helemaal leeg kunnen halen. 

Privacy

Doordat NFT’s op de blockchain worden opgeslagen, heb je als handelaar of artiest weinig privacy. Iedereen kan immers zomaar in je wallet kijken en je transacties zien. Daarom gebruiken veel NFT-houders verschillende wallets, om het risico een stukje af te dekken en meer privacy te hebben

 

Kan ik mijn digitale verzamelobjecten doorverkopen?

Ja. U kunt uw digitale verzamelobjecten op doorverkopen voor de prijs die een koper bereid is te betalen. Als u een digitaal verzamelobject verkoopt, wordt de verkoopprijs in gestort op in uw wallet in de valuta waarop u het te koop zette.